Följ med oss och upplev Trögden

Nedan vill vi presentera exempel av besöksmål i Trögden.
Följ med på turen där svensk historia och kultur upplevs på plats.

Boglösa Hällristningsgården och Boglösa kyrka.
Ett av de områden i Mellansverige där det finns flest dokumenterade hällristningar från bronsåldern (2000-1000 år f Kr), d v s mer än 3000 år gamla.

Brandskogsskeppet, Boglösa

Eka säteri med Ceciliaboden
Här föddes på 1400-talet Gustav Vasas mor Cecilia Månsdotter av Eka.

Ekholmens slott
År 1570 skänktes Ekholmen av kung Johan III till fältmarsalken Pontus de la Gardie, som var farfar till Magnus Gabriel de la Gardie. Slottet gick i arv till Magnus Gabriel, som dock förlorade godset i kung Karl IX:s reduktion.

Fånöö slott
Vackra omgivningar med en av Mellansveriges större bokskogar (Europas nordligaste?) och födelseplats för rikslkanslern Axel Oxenstierna år 1583.

Grönssö Slott

Grönsöö slott
Visning av slottet som byggdes år 1610 av riksrådet Johan Skytte, Gustav II Adolfs lärare. Visningen görs av ägarfamiljen von Ehrenheim som också bebor slottet.

Hacksta kyrka och herrgård
Godset och herrgården ägdes på 1400-talet av ärkebiskop Jakob Ulvsson, som grundade Uppsala universitet år 1477.

Kungs Husby kyrka
Kungsladugården och dess grannskap. Vad är en kungsladugård? Kungs Husby finns dokumenterd sedan år 1264 av Birger Jarl, Stockholms grundare.

Lillkyrka kyrka
Här vilar bland andra medlemmar ur tidigare ägarfamiljer till Eka säteri, t ex familjen Oxenstierna.

Villberga kyrka
Det fantastiska altarskåpet från tidigt 1500-tal är tillverkat i Bryssel. Efter en äventyrlig båtresa från Stockholm hamnade altarskåpet mer eller mindre av misstag i Villberga.

Svanviken, Torsvi
Handla direkt av fiskarfamiljen Loberg eller ät lunch i båthuset.

Veckholms kyrka
Denna barockkyrka har kallats Domen i Trögden och är en av de mer påkostade kyrkobyggnaderna från stormaktstiden i Mellansverige. Rikskanslern Magnus Gabriel de la Gardie gjorde storartade donatiner till församlingen och kyrkan.

Veckholms kyrkaEkholmen

Och hela tiden har människorna satt sina spår i form av fornborgar, hällristningar, naturformationer, byar från tiden före storskifte och laga skifte, storslagna byggnadsverk med slott och kyrkor, stort antal lämningar från indelningsverkets dagar och mycket, mycket mer.


Har du en grupp på 10-20 personer med dig kan du själv sätta ihop en tur bland våra utflyktsförslag. Vi står för det praktiska med kunniga guider, buss och mat under turen. Alternativt kan du hoppa på en av våra fasta turer.
Kontakta oss för förslag till upplägg.

IntresseanmälanSvenska MontessoriförbundetDetta är vi Barngrupperna Personalen Lokalerna Samverkan - hem och förskola Intresseanmälan Montessoripedagogiken Svenska Montessoriförbundet